Over 'De Edelzanger'

Vogelvereniging "De Edelzanger" is op 14 december 1964 opgericht en vierde in 2014 haar 50 jarig jubileum. De vereniging is in die 50 jaar uitgegroeid tot een van de grootste vogelverenigingen van de omgeving. Een toonaangevende vereniging waar inmiddels een groot aantal vogelliefhebbers zich thuis voelt. De leden komen voornamelijk uit de gemeente Heusden, maar ook soms van ver daarbuiten.

Door het enthousiasme van de leden voor hun hobby zijn er door diverse leden bijzondere resultaten behaald. Wat resulteerde in regio, district, nationaal en wereldkampioenschappen op de grote shows. Deze resultaten komen niet vanzelf; door selectief te kweken en jaren lang kennis opdoen zijn deze resultaten bereikt. Ook zijn enkele bijzondere kweekresultaten behaald, met vogels welke lastig te kweken zijn.

Deze resultaten zijn niet onopgemerkt gebleven en vogelvereniging "De Edelzanger" is een begrip geworden in de vogelliefhebberij.

De vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers en telt ongeveer tachtig  leden, waaronder ook een aantal jeugdleden.

Je vind ons ook op Facebook en YouTube:

Edelzanger FacebookEdelzanger YouTube

 

Doelen

De vereniging stelt zich ten doel om de vogelliefhebberij in de breedste vorm uit te dragen door het houden van ledenavonden, lezingen, tentoonstellingen en het voorlichten van de beginnende en gevorderde vogelliefhebbers. Belangrijk hier in is het instant houden van en het stimuleren tot kweken van bepaalde vogelsoorten zodat aan illegale handel of vangst een einde komt.

Jaarlijks in november vindt de tentoonstelling Pronkveer plaats waar allerlei vogels van diverse pluimage te bewonderen zijn. In combinatie met Pronkveer wordt de Shama Chai (zangwedstrijd voor Schamalijsters) georganiseerd. Naast deze activiteiten organiseert vogelvereniging "De Edelzanger" regelmatig vogel- natuur wandelingen, fietstochten, feestavonden en bezoeken aan tentoonstelling en vogelparken. In 2012 is het nestkastenproject gestart op het Groenewoud in Drunen, om hier de vogels wat meer broedgelegenheden te geven. Hiervoor heeft de vereniging de Groene handdruk gekregen van de gemeente Heusden. Bij de voorjaar telling van 2015 bleek dat 48% van de nestkasten gebruikt zijn.

De Edelzanger wil iets toevoegen voor eenieder die van vogels houdt. Wij nodigen u dan ook graag uit op een van onze bijeenkomsten om kennis te maken en van gedachten te wisselen. Of neem eens contact op met onze secretaris.

 

Evenementen


Pronkveer is een jaarlijks terugkerend evenement in november, waarbij een groot aantal vogels van verschillende soorten wordt tentoongesteld. Pronkveer draait om de kampioenkwekers, welke de gelijknamige prijs in ontvangst kunnen nemen. De hoofdprijs is een handgemaakt zilveren juweel. Om deze te winnen is het aan de kampioen om in de categorie kanaries, tropen of overige vogels de rest van de inzenders achter zich te laten. Vogels worden gekeurd volgens de standaardeisen welke worden opgesteld door de NBvV. Verder draait er elke dag het rad van avontuur, is er een rijk gevuld tombola en kunt u gewoon even geniet van de prachtige vogels of ambiance waarin de show gehouden wordt.De Schama Chai is in 2013 voor het eerst georganiseerd. Dit is een zangwedstrijd voor schamalijsters, welke wordt gehouden volgens zuid-oost Azische traditie. De schamalijsters worden in traditionele kooien beoordeeld op hun zang. In zuid-oost Azie is het een grote traditie waarbij de plaatselijke bevolking hun vogels in grote kooien meeneemt naar een ontmoetingsplek. Nu in 2015 kan gesteld worden dat deze wedstrijdvorm in Nederland een blijvertje is, nadat ook de speciaalclub van vruchten- en insecteneters dit voorjaar een Shama chai heeft georganiseerd. Dit evenement had nooit zo groot kunnen worden zonder de inzet van ons lid Paul van Vugt, die er het hele jaar mee bezig is en regelmatig liefhebbers van Shama lijsters bezoekt.


 

Het Bestuur

 

Voorzitter:

Secretaris:

Penningmeester:

Ringencommissaris:

Materiaalbeheerder:

Frank Sluis

vacant

Sjef Opperman

Adrie de Bekker

Henk Smits

Naulandseweg 49

 

Rijnring 109

Meerdijkpark 13

Schanswijk 20

5154 PB Elshout

 

5152 RG Drunen

5151 KG Drunen

5154 EB Elshout

0416-377560

 

0416-372531 

0416-377353 

0416-378201

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ereleden

Henk Keetels

Henk Jansen (2015)

Leden van verdienste

Jo Brok

Wim van Vugt

Mari van Mosselveld

Gerrit IJpelaar

Henk Jansen

Edelzanger Facebook Edelzanger YouTube

05-21-19. Vogelvereniging De Edelzanger. Best online poker sites - .