Lente begint

Afdrukken
Publicatiedatum Geschreven door F. Sluis

Beste lezers,

In 2012 startte De Edelzanger met een nestkastenproject op industrieterrein Groenewoud. Met steun van sponsors en gemeente, konden in oktober de eerste nestkasten door enkele leden worden opgehangen. Ondertussen is het maart en is het winterweer nog niet uit Nederland verdwenen. Waarschijnlijk net als u, zit ik met smart te wachten op de lente.

In dit nieuwsbericht willen wij u informeren over ons project en de stand van de natuur op het industrieterrein.

Waar hangen ze?

Voor iemand met interesse voor de natuur zullen de opgehangen nestkasten ondertussen wel opgevallen zijn. In groenstroken en op het terrein van verschillende bedrijven zijn de kasten bevestigd aan bomen, wanden en dergelijke. Op bijgevoegde foto’s enkele voorbeelden. Deze nestkasten zijn bedoeld voor allerlei mezensoorten, zoals koolmees en pimpelmees. Voor deze vogels is met name de vliegopening, plaatsing en grootte van de kast bepalend of ze hem aantrekkelijk vinden. In het kader van gezonde beweging heb ik en enkele andere leden, regelmatig de kasten gecontroleerd en gezien (en gehoord) dat sommige al in trek zijn bij deze vogelsoorten. 

Voor eind maart zullen wij nog enkele kasten gaan ophangen, waaronder ook enkele halfopen en boomklever nestkasten die ook geschikt zijn voor andere vogels. 

 

Wanneer begint het broedseizoen?

Als geen andere weten onze leden, dat een vogel niet zomaar gaat broeden. Allerlei omstandigheden moeten ideaal zijn, die een vogel, die in de natuur leeft, instinctief herkent.

In gevangenschap gehouden vogels worden een handje geholpen. Zo wordt bijvoorbeeld bij kanaries met kunstlicht en extra eiwitrijk voer, de vogels geprikkeld om te gaan broeden en hebben de meeste kanariekwekers al hun eerste eitjes of zelfs al jongen mogen begroeten.

 

Ook op Groenewoud merk je dat de lente eraan zit te komen. Zo is het scholekster paar dat al enkele jaren op een kiezel dak broed, deze week op Groenewoud gesignaleerd, beginnen steeds meer vogels doormiddel van zang hun territorium af te bakenen. Ook de eerste struiken en bomen beginnen al weer uit te lopen. Voor vogels in de Nederlandse natuur zijn langere dagen en hogere temperaturen het signaal om te beginnen aan het broedseizoen.

Hopelijk gaat het weer na deze week veranderen!

Vervolg project                                                     

Zoals in eerder berichten aangegeven, stopt het voor De Edelzanger niet bij het plaatsen van de nestkasten, maar zullen wij deze ook enkele keren gaan controleren, zodat we een beeld krijgen van het aantal broedparen en jonge vogels.

De deelnemende bedrijven zullen hiervoor tijdig worden benaderd en de resultaten zullen wij met u delen via soortgelijke nieuwsbrieven of op onze website.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edelzanger Facebook Edelzanger YouTube

05-21-19. Vogelvereniging De Edelzanger. Best online poker sites - .